Ciepła sałatka ze słodkich ziemniaków i jarmużu od Dagny

Przygotowując ten przepis zastanawiałam się, czy dzieci mogą używać piekarnika i czy w ogóle lubią sałatki (mam nadzieję że tak!) Jeśli nie czujecie się do końca komfortowo z samodzielnym używaniem piekarnikalub patelni – poproście o pomoc starszego domownika.

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

-duże słodkie ziemniaki
-150g jarmużu
-4 ząbki czosnku
-3 paski papryczki chilli (lub więcej, jeśli -woli się ostre)
-kilkanaście pomidorków koktajlowych
-połowa cytryny
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz
-do podania opcjonalnie: płatki parmezanu, awokado pokrojone w plasterki

1. Piekarnik ustaw na 200 stopni. Przygotuj blachę i połóż na niej papier do pieczenia.

2. Ziemniaki dokładnie umyj. Jeśli nie lubisz skórki, możesz je obrać (ja osobiście uwielbiam skórkę!). Następnie pokrój je w grubą kostkę. Kawałki włóż do miski, wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.

3. Ziemniaki wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i wstaw na kolejne 15 minut.

4. W czasie pieczenia przygotuj jarmuż. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki wzdłuż długości ząbków. Papryczkę chili drobno pokrój. O ile nie lubisz ostrych dań, usuń nasiona. Umyj pomidorki i jarmuż. 


5. Gdy zostanie około 10 minut do końca pieczenia rozgrzej patelnię z olejem, dodaj pomidorki i smaż pod przykryciem. Po kilku minutach możesz je delikatnie rozgnieść, tak by wypuściły sok, ale pozostały w całości. 

6. Dodaj czosnek i chilli, smaż maksymalnie dwie minuty, następnie dodaj jarmuż. Ważne żeby był mokry, dzięki temu zmięknie pod wpływem powstałej pary. Jeśli używasz jarmużu gotowego do spożycia możesz po prostu dodać odrobinę wody bezpośrednio na patelnię. Smaż pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

7. Upieczone ziemniaki i jarmuż wymieszaj w misce, polej wyciśniętą połówkę cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z płatkami parmezanu i pokrojonym w paski awokado.

Wariant: Przygotowany według przepisu jarmuż można dodać np. do makaronu, dzięki czemu zdrowy obiad gotowy jest w 15 minut.

Zachęcam do eksperymentowania z przepisem. Ja użyłam warzyw, które akurat miałam w domu. Wykorzystujcie to co już macie i wymyślajcie swoje wersje, lub spróbujcie stworzyć swoją własną sałatkę od zera. 

Create your website at WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: