Szakszuka od Antka

Sprzęt:
-patelnia z przykrywką
-drewniana łopatka do mieszania
-kuchenka

Składniki:
-pomidory w puszce (pół puszki wystarczy)
-oliwa (dwie łyżki stołowe)
-cebula (pół)
-papryka (pół)
-jajka (2 lub 3)
-pieprz
-sól
-ostra papryczka (opcjonalnie)
-kolendra do posypania (opcjonalnie)

  1. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, nie musi być drobna.
  2. Nalej na patelnię dwie łyżki oliwy i rozgrzej ją, aż będzie gotowa do smażenia (w
    moim przypadku jest to ogień o mocy 6/10).
  3. Wrzuć wszystkie warzywa (cebulę, paprykę i, opcjonalnie, ostrą papryczkę) na
    patelnię i smaż aż do zeszkliwienia się cebuli. Ja zrobiłem szakszukę tylko na cebuli, bez papryk, i w tym momencie moja cebula wyglądała tak jak na zdjęciu obok.



4. Gdy Twoje warzywa już się podsmażą, dodaj na patelnię tyle pomidorów w puszce,
aby przykryły całą powierzchnię patelni (w mojej szakszuce wychodzi to pół puszki
pomidorów).

5. Zmniejsz ogień tak, aby woda w z pomidorów się wygotowała (w moim przypadku
jest to zwykłe skręcenia gazu na ‘mały gaz’; w przypadku kuchenki elektrycznej lub
indukcyjnej, zmniejsz ogień o dwa stopnie).

6. Gdy wygotuje się woda i warzywa zgęstnieją, dodaj:
a) szczyptę kminu rzymskiego
b) dwie/trzy szczypty soli
c) szczyptę cukru

7. Zrób miejsce na jajka na patelni tak, aby jajka nie leżały na pomidorach, tylko na
powierzchni patelni. Ja zrobiłem to w sposób pokazany na zdjęciu obok.


8. Dodaj jajka (jak na zdjęciu).

9. Po dodaniu jajek zmniejsz ogień na najmniejszy możliwy i przykryj patelnię z Twoim śniadaniem.

10. Gdy jajka już dojdą i będą miały stały stan, zdejmij patelnię z ognia. Mi wygotowanie jajek zwykle zajmuje około czterech minut, ale wszystko zależy od kuchenki na której smażysz szakszukę. Gdy zauważysz, że Twoje jajka są już gotowe, zdejmij patelnię i otwórz przykrywkę.

11. Ostrożnie przełóż swoje arcydzieło na talerz i dodaj:
a) szczyptę pieprzu
b) kolendrę wedle uznania

12. Smacznego!

PS. Moja szakszuka znajduje się na zdjęciu poniżej. Gdy już zrobicie swoją koniecznie
podzielcie się ze mną zdjęciem, na pewno będzie pyszna!

Create your website at WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: